sunnuntai 7. elokuuta 2011

Vappu Alatalon hyppytekniikkakoulutus

Koska viikonlopusta oli tulossa synkkä ja yksinäinen, kun Ollikin on ollut reissussa, päätin ryhdistäytyä ja mennä kuunteluoppilaaksi Vappu Alatalon hyppytekniikan peruskurssille, kun kerran edullisesti pääsin. Vappu soveltaa käsittääkseni Susan Salon kehittämiä hyppytekniikkaharjoituksia, joiden avulla on tarkoitus saada koiran hyppytekniikkaa kehitettyä agilityä varten. Tavoitteena on tietenkin saada koira käyttämään lihaksiaan ja kroppaansa oikein, jotta hypyt olisivat mahdollisimman vähän kuluttavia koiran kropalle eikä koira näin ollen menisi rikki.

Viikonlopusta jäi käteen paljonkin. Päällimmäisenä tietysti hyppytekniikkaa kehittävät harjoitukset. Koiran tulee keskittyä hyppyihin ja käyttää aistejaan hyppyjä hypätessä, eikä vain räiskäistä rimoista yli. Koiraa voi harjoittaa esteen etäisyyden hahmottamisessa (niin, että esim. ponnistus tulee oikea-aikaisesti) ja hyppykorkeuden hahmottamisessa. Koiraa opetetaan myös käyttämään takapäätään oikein ponnistuksissa ja pitämään etupäätä oikeassa hyppykylmassa, jotta rimat pysyvät ylhäällä.

Hyppytekniikkaa on hyvä opetella, vaikka radalla ei olisikaan näkyviä ongelmia, kuten riman tiputtelua. Mitä parempi koiran hyppytekniikka on, sitä "koiraystävällisempiä" hypyt ovat. Agilityharjoittelussa koiralle pitää antaa aikaa opetella pyydetyt hyppykuviot, riman pudotuksesta ei ole syytä torua tai rankaista koiraa. Uudet kuviot esteillä (persjätöt, valssit, pakkovalssit, tiukat käännökset, takaa kierrot, slalomit ym ym..) tulisi aina opetella mahdollisimman matalilla rimoilla. KOIRALLE PITÄÄ SIIS AINA ENSIN OPETTAA TIETTY KUVIO JA VASTA KUN KOIRA ON SEN SISÄISTÄNYT VOIDAAN RIMAN KORKEUTTA VÄHITELLEN NOSTAA. Koiran fysiikasta on syytä pitää hyvä huoli ja koiralla tulee olla lihasvoimaa. Koira on myös syytä huoltaa säännöllisesti fysioterapeutilla tai vastaavalla asiantunijalla.

Viikoittaisiin agilitytreeneihin on hyvä sisällyttää hyppytekniikkatreeniä. Treeneissä on myös hyvä käyttää radalla erikorkuisia esteitä ja estekorkeutta on hyvä vaihdella eri toistojen välillä. Aloittelijoiden on syytä tehdä erikseen hyppytekniikkatreeniä ja hypyttää ratapätkillä/radoilla medikorkeuksilla (maxi-koirat). Vasta kun koiran hyppytekniikka on hyvällä tasolla, voidaan ratatreeniin sisällyttää maxi-korkuiset rimat ja silloinkin rimojen korkeutta tulee vaihdella.

Niinpä se vaan viikonloppukin sitten hurahti ja Ollikin on jo kotimatkalla. Saapas nähdä, vieläkö illalla jaksais tehdä koirien kanssa toko-juttuja vai jääkö ens viikkoon...

Ei kommentteja: